در حال حاظر در جهان چه قاره اي از اين فرآيند بيشتر استفاده مي كند؟
طبق آمار سال ۱۹۹۲ بیش از ۷۵۰۰ آب شیرین کن در جهان موجود می باشد، که حدود ۰۶% آن ها در خاورمیانه قرار دارد و بزرگترین آب شیرین کن جهان با ظرفیت تولید ۴۸۵ هزار متر مکعب در روز در کشور عربستان سعودی وجود دارد. همچنین ۲۱% از آب شیرین جهان در کشور آمریکا تولید می شود. که بیشترین تولید در حوزه دریای کارائیب و فلوریدا قرار دارد.
با آن که ۰۷% از سطح کره زمین با آب پوشانده شده است، ولی فقط ۲/۵% آن آب شیرین است و ۹۷/۵% بقیه آب شور است. از بین آب های شیرین نیز در حدود ۰۷% آن به صورت یخ های دائمی و غیر قابل دسترس در قطب ها و قله کوه ها و مناطق مرتفع قرار دارد. از ۰۳% باقیمانده نیز فقط در حدود یک درصد آب در دسترس و قابل استفاده است و بقیه آن در سفره های زیرزمینی بسیار عمیق و دور از دسترس قرار دارد.
وظعيت منابع آبي خاورميانه
یکی از شاخص های بحران آب، نسبت میزان آب مصرفی به کل منابع آب تجدید شونده در یک منطقه است و در صورتی که این نسبت از ۴% بیشتر باشد، آن منطقه در بحران آب به سر می برد.
آب در خاورمیانه همواره آثار مهمی در پی داشته است کمبود آب مصرفی یکی از مهمترین عوامل تنش ها و درگیری های درون منطقه ای است. منابع آب این منطقه اعم از نزولات جوی و آب های موجود در سطح و اعماق زمین از دو بعد کمیت و کیفیت مورد توجه است.
در خاورمیانه میزان بارش با دور شدن از دریای مدیترانه به سمت شرق و جنوب کاهش می یابد. در منتهی الیه شمال منطقه، در طول سواحل دریا سیاه و دریای خزر در تمام طول سال بارش های مکرر ادامه دارد. از میان کشورهای خاورمیانه تنها دو کشور ترکیه و لبنان فاقد مناطق فوق العاده خشک می باشند. در مقابل بیش از سه چهارم کل زمین های مصر و عربستان، مجموع نزولاتی که سالانه دریافت می کنند کمتر از ۲۰۰ میلیمتر است.
سرانه آب شیرین قابل دسترس در ایران چقدر است و این که با توجه به رشد فزاینده جمعیت در ایران، آیا در آینده با بحران روبرو نخواهیم شد؟
سرانه آب شیرین قابل دسترس در ایران ۱۹۷۰ متر مکعب در سال است. طبق پیش بینی ها این سرانه ۱۴۰۰ با جمعیت احتمالی ۱۰۰ میلیون نفر به ۱۰۰۰ تا ۱۳۰۰ متر مکعب در سال می رسد که از نظر معیارهای جهانی به عنوان وضعیت بحرانی شناخته شده است. البته امروزه با استفاده بهینه از منابع آب بسیاری از کشورها با سرانه کمتر از ۸۰۰ متر مکعب در سال نیز برنامه های توسعه ملی خود را به پیش می برند.
از ۹۲ میلیارد متر مکعب متوسط آورد رودخانه ای کشور ۵۱ درصد در ۱۲ رودخانه بزرگ کشور جاری است که ۲۱ درصد آن در سه رودخانه کارون، دز و کرخه می باشد.
تجمع آب های سطحی نیز در سه ناحیه جنوب و جنوبی غربی، شمال غرب و شمال کشور است. کیفیت آب های زیرزمینی با ملاحظه شاخص املاح محلول در آب در قسمت اعظم شرق، شمال شرقی، جنوب شرق و مرکز ایران بیش از ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ میلیگرم در لیتر است که در مقایسه با میزان مناسب برای آب شرب (۰۰۵ میلی گرم در لیتر) وضع مطلوبی نیست.
مصرف آب کشور در سال ۱۳۸۰، ۱/۳۹ میلیارد متر مکعب بوده که بیش از ۰۹% آن مربوط به بخش کشاورزی بوده است. براساس ادامه روند کنونی در سال ۱۴۰۰ مقدار آب مورد نیاز ۱۳۰ میلیارد متر مکعب خواهد بود که تأمین این میزان آب از منابع آبی تجدیدپذیر کشور امکان پذیر نخواهد بود.
از مجموع ۹۳ میلیارد متر مکعب نیازهای آبی کشور ۳۲ میلیارد متر مکعب آن (۵۴ درصد) از طریق آب های سطحی و ۵۱ میلیارد متر مکعب آن (۵۵ درصد) از طریق آب های زیرزمینی تأمین می شود.
به رغم محدودیت ذاتی آب و توزیع نامناسب زمانی و مکانی آن در کشور، استفاده از این منابع ذاتاً با ارزش و غیر قابل جایگزین و به لحاظ سرمایه گذاری برای استحصال پرهزینه با کارائی بسیار پائینی انجام می گیرد.
اولین آب شیرین کن در ایران چه سالی در کجا ساخته شد؟ و این که تاکنون چه پروژه هايى با محوریت آب شیرین کنی در ایران به انجام رسیده است؟
ایران به دلیل شرایط اقلیمی و وضعیت کمبود آب های شیرین نیاز به تأمین آب شیرین برای مصارف شرب و صنعتی از آب های شور دریا یا آب های لب شور دارد و لازمه این امر استفاده از دستگاه های آب شیرین کن است. نیاز ایران به آب شیرین و راه های دسترسی به آن جزئی از تاریخ ایران باستان می باشد. هم اکنون دستگاه های آب شیرین کن زیادی در کشور نصب است که تعدادی ساخت داخل می باشد. تاریخ ساخت آب شیرین کن در ایران به سال ۱۳۷۰ بر می گردد.
در این سال مهندسان ایرانی مطالعه برای ساخت اولین دستگاه آب شیرین کن در ایران به روش مهندسی معکوس را شروع کرده و یک سال بعد اولین واحد آب شیرین کن ساخت داخل در جزیره کیش نصب و راه اندازی شد. در سال ۱۳۷۴ اولین قرارداد طراحی و ساخت داخل در جزیره کیش نصب و راه اندازی شد.
در سال ۱۳۷۴ اولین قرارداد طراحی و ساخت آب شیرین کن برای شرکت پتروشیمی خارک با ظرفیت تولید ۱۰۰۰ متر مکعب در روز به روش MED منعقد شد و در اسفند سال ۱۳۷۶ توسط شرکت کرمان خودرو تحویل دائم گردید.
لیست پروژه های انجام شده توسط مهندسین داخلی از سال ۱۳۷۴ تاکنون به شرح زیر است: فعالیت مهم و ارزشمند دیگری که به همت مهندسان ایرانی انجام می شود بهینه سازی و تعمیر آب شیرین کن های ساخت کشورهای خارجی قبل از سال ۱۳۵۷ است که در نوع خود دانش و توانائی بالائی را می طلبد و کار بسیار مشکلی است.
یکی از اهداف شرکت فن نیرو که سازنده این دستگاه های در داخل است همواره کاهش حجم، وزن و در نهایت کاهش هزینه های ساخت و حمل و نقل دستگاه های خود می باشد که این وظیفه بر عهده شاخص R&D این شرکت است.
نظرات شما عزیزان:

نریمان چیز دیگه ای نمیتونستی بزاری
اصلا تو تا به حال چیزی نوشتی؟
پاسخ:Hossein :فكر نمي كنم به شما ربطي داشته باشه